Lapsi autossa


Pitkät automatkat voivat olla lapsille hyvinkin epämukavia ja stressaavia, siksi lasten kanssa liikuttaessa täytyykin suunnitella matka heidän ehdoillaan.

Turvallisuus varmistetaan oikeanlaisella istuimella

Suomen tieliikennelain mukaan alle 150 cm pitkän ja alle 12-vuotiaan on ensisijaisesti käytettävä lapsen pituuteen ja painoon nähden sopivaa turvaistuinta tai muuta turvalaitetta. Jos tällaista istuinta ei ole, lapsen on matkustettava takaistuimella turvavyötä käyttäen.

Lasten viihtyminen autossa on myös turvallisuustekijä. Kuljettajan keskittyminen liikenteeseen onnistuu paremmin, kun lapsilla on omaa puuhailtavaa takapenkillä tai turvaistuimessa. Mukaan on hyvä pakata kirjoja, leluja ja vaikka äänikirjoja, joiden avulla pitkäkin matka taittuu helpommin. Autoihin on saatavana erilaisia tavarapusseja, jotka voi kiinnittää esimerkiksi etuistuimen selkänojaan kiinni, jolloin lapsi itse yltää ottaa itselleen viihdykettä. Kuljettajan kurottelu takapenkille pudonneiden lelujen perään voi olla kohtalokasta!

Liikenteessä on muistettava turvallisuus ennenkaikkea!

Matkan aikana

Matkan varrella on pidettävä paljon taukoja. Useampi lyhyt tauko on parempi kuin yksi pitkä. Kesällä on varottava liiallista kuumuutta ja tarvittaessa käytettävä aurinkoverhoja tai pyyhettä lämpötilan viilentämiseksi. On myös ehdottomasti muistettava antaa lapselle riittävästi juotavaa, vettä tai mehua.

Virkistävinä välipaloina hedelmät ja vihannekset ovat parempia kuin jäätelö, makeiset ja limsa. Juomat ja eväät pysyvät raikkaina kylmälaukussa tai matkajääkaapissa. Matkapahoinvointilääkkeiden antamisessa lapsille on syytä käyttää varovaisuutta ja harkintaa.

Jos lapsi hermostuu matkalla ja saa raivokohtauksen, on turvallisinta ajaa pysäköintipaikalle rauhoittelemaan häntä. Lapsen syliin ottaminen liikkuvassa autossa voi aiheuttaa vaaratilanteen.