Äkäslinkka ja -mylly
Kolari

Äkäslinkka ja -mylly ovat Äkäsjoen kauneimmat nähtävyydet. Äkäslinkka on vaahtoava koski, jossa on riitänyt kuivimpanakin aikana pyörittämään Äkäsjoen härkinmyllyä. Alueella on Myllykierros-niminen polku, varrella on mm. karhunloukku ja Vasara-Antin v. 1850 rakentama poroaita.

Myllyn kierroksella näkee myös Äkäsjokeen rakennettuja uittotammen jäänteitä. Äkäsjoen mylly rakennettiin Lapin sodan jälkeen v. 1946. Myllyn osakkaina olivat kahdeksan talollista; Tiurajärven, Tolosen, Ollikan ja Heiniemen isännät sekä Kaarlo Rauhala (Linku-Kalle), Herman Mäkikokko (Kokko-Hermanni) ja Fredrik Pyhäjärvi (Muusan Freeta). Mestarina myllyrakennuksella oli Aho-niminen kulkumies. Myllyn rautaosat ovat Antti Tiuran takomia.

Myllyä huollettiin talkoilla ja jauhatusvuorot jaettiin arpomalla. Hyvin teroitetut myllynkivet jauhoivat ohrajauhoja kaksi ja puoli kiloa tunnissa ja viitisen- kymmentä kiloa vuorokaudessa. Kiireettömämpänä aikana myllyä vuokrattiin ulkopuolisillekin. Äkäsjoen myllyllä saatettiin käydä porolla jopa Rauhalasta saakka jauhattamassa joulupuurojauhot.