Aittakurun teatteri
Pelkosenniemi

Suomen ainoa kurussa sijaitseva teatteri on ikään kuin varkain puolen kymmenen vuoden aikana noussut Pelkosenniemen Pyhätunturin Aittakurun harmaaseen rakkaan. Nyt Aittakurun teatteri on Pyhän suurimpien kesätapahtumien perinteinen tapahtumapaikka!

Teatteri on noussut kuruun pala palalta ja tällä hetkellä teatteri koostuu kolmesta esiintymislavasta, soittajakatoksesta ja n.400 hengen katsomosta. Tarkoituksena on kehittää luonnon olosuhteet huomioon ottaen toiminta ympärivuotiseksi. Ensimmäinen Noitarumpuesitys järjestettiin 1991 kansallispuistossa, mutta seuraava jo Pyhätunturin Aittakurussa.

Näyttämön pääroolissa on aina luonto, jonka aitoja elämyksiä ei haluta nykypäivän teatteritekniikalla pilata. Massiivisessa akustiikassa ääni, pienikin risaus kuuluu kirkkaana ylös katsomoon, aina harjulle saakka. Juuri uskomaton akustiikka tekee Kuruteatterin konserteista kuten Pyhä Unpluggedista todellisia elämyksiä.

Kurun pohjalla hohkaavat rakennelmat ilmentävät luonnon omaa, joka näytöksessä erilaista, äänen, valon, ja varjon näyttämökuvaa. Ylhäällä katsomossa, luontoäidin kainalossa ihminen löytää rauhan ja yhteyden johonkin itseään suurempaan. Aittakurun jylhissä maisemissa ei olla kaukana kulkijan oman sielunmaiseman poluilta.